Laskentakeskuksen rakenne

Kalkkuwikistä

Tässä käydään lyhyesti läpi MM-tasoisen kilpailun laskentaan tarvittavat laitteet ja palvelut.

Tarvittavat laitteet

VeppiLaskenta toimii Linux/Unix -palvelinkoneessa, jossa on Web-palvelin, tietokanta ja laskentaohjelma. Tarvittaessa palvelimen konsolilta (näyttö ja näppäimistö) voidaan hoitaa laskentaa.

Laskentapalvelimeen voidaan paikallisverkon välityksellä liittää useita Windows-, Macintosh- tai Linux-työasemia, joista voidaan syöttää tietoja, selailla ja tulostaa tuloksia tai muita kilpailun tietoja tavallisen Web-selaimen avulla. Työasemiin ei tarvitse asentaa muita ohjelmia mutta niissä pitää olla toimiva verkkokortti. Tulostin(-met) voidaan kytkeä palvelimeen tai työasemiin.

Tietojen siirto

Kilpailun asematiedot

MK- ja AT-asemilta tiedot siirretään laskentatoimistoon:

  1. SMS-viesteinä Kalkun korttimodeemeilla. Tämä on melko nopea ja luotettava siirtotapa. Ainoa vaatimus on kohtuullinen GSM-kenttä asemapaikalla. Tätä käytämme melkein kaikissa kisoissa nykyisin (2007/kh). Tällä tavalla ei saada kaksisuuntaista yhteyttä asemalle.
  2. Paikallisverkon välityksellä, jos etäisyys asemalle on korkeintaan muutamia kymmeniä metrejä. Tämä on nopein siirtotapa ja sillä saadaan kaksisuuntainen yhteys asemalle.
  3. Lähetin välityksellä, jos asema on riittävän lähellä. Tiedot kuljetetaan USB-tikulla tai levykkeellä.
  4. Verkkoyhteys puhelinmodeemilla, jos etäisyys on suuri ja puhelinlinja on saatavilla. Siirtokustannukset ovat pienet ja vauhtikin yleensä kohtuullisen hyvä. Kaksisuuntainen yhteys on mahdollinen. ISDN-puhelinlinjaa käyttävä yhteys on erittäin varmatoiminen mutta vaatii tietokoneeseen ISDN-sovittimen jokaista yhteyttä varten. (Harvoin käytössä nykyisin, 2007/kh)
  5. Verkkoyhteys GPRS-modeemilla. Kaksisuuntainen yhteys on mahdollinen, mutta nopeus on ajoittain niin pieni, että esim Web-selaimella tulosten katselu on hidasta. Jatkuva GPRS yhteys on nykyisin melko edullinen.

Verkkoyhteys tekee mahdolliseksi selailla tai tulostaa asemapaikalla kilpailun viimeisiä tuloksia esimerkiksi kuuluttajaa varten.

VeppiLaskenta-palvelimeen voidaan kytkeä korkeintaan kaksi ulkoista modeemia asemien yhteyksiä varten. Palvelimessa on yksi sisäinen modeemi. (Antiikkia, 2007/kh).

Tulokset

Tulokset voidaan tavallisten paperitulosteiden lisäksi esittää Web-sivuina kilpailun paikallisverkossa tai yleisessä internetissä. WebLaskentakone toimii paikallisverkon Web-palvelimena. Yleiseen internet-palvelimeen tulokset siirretään puhelin- tai GSM-modeemiyhteyden avulla. Monissa kouluissa tms. laitoksissa on nykyisin kiinteä internet-yhteys, jota kannattaa käyttää, jos se on mahdollista.