Jospa ei saadakaan lukemaa

Kohteesta KalkkuWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Jospa ei saadakaan lukemaa

Jos äänimittari on kunnossa, siitä saadaan aina lukema. Jos ongelmia on, ne liittyvät kierrosluvun mittaukseen. Vaikka mittaaminen ei onnistuisi, voidaan silti tehdä yhtä ja toista. Viime kädessä mittauksen tarkoitus on vain hyväksyä tai hylätä pyörä ja tarkalla lukemalla on merkitystä vain rajatapauksissa. Samoin on hyvä muistaa, että katsastajalla on valtaa tehdä päätös ja kilpailijalla on oikeus tehdä vastalause. Säännöissä todetaan, että ilmiselvästi äänekäs pyörä voidaan hylätä ilman mittaustulostakin.

Pari mahdollisuutta:

  • jos jo aiemmin on mitattu samanlaisia pyöriä (yleensä on), vertaillaan pyörää korvakuulolta niistä saatuun vaikutelmaan. Pyörien samanlaisuus ei tietysti merkitse samanlaisia ääniä, mutta voi olla avuksi. Jos äänenvaimennus on erilainen, on pyöriä pidettävä eri pyörinä.
  • käytetään pelkkää äänimittaria ja nostetaan kierroksia niin, että ääni on mittarin mukaan hylkäämisrajalla. Jos kierrokset ovat selvästi vielä tässä vaiheessa matalalla, on pyörä uskallettava hylätä tai muussa tapauksessa hyväksyä.