Absorptiovaimennin

Kohteesta KalkkuWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Absorptiovaimennin

Absorptiovaimennin eli villavaimennin on rakenteeltaan hyvin yksinkertainen. Pakoputki on kaasuvirtausten kannalta suora putki, mutta siihen on tehty pieniä reikiä, joiden kautta ääniaallot voivat kulkea kaasuvirtauksesta sivuun. Reikien takana on ääntä imevää materiaalia, johon ääniaallot vaimenevat.

Absorptiovaimennin on hyvin kriittinen vaimenninmateriaalinsa suhteen. Kaksitahtisen villat kastuvat öljystä ja nelitahtisen villat palavat. Niinpä villojen tarkistaminen tai vaihtaminen on tarpeen tiheästi. Yleinen virhe on pakata vaimennin liian täyteen tiiviiksi paketiksi. Ääni heijastuu takaisin hyvin tiiviistä villasta eikä pääse reiästä läpi vaimentumaan. Hyvä vaimenninmateriaalin on reikien läheltä harvaa, mutta tihenee syvemmälle mentäessä. Näin aallot pääsevät putkeen vaimenemaan. Etenkin kaksitahtisten pyörien reikäputken reiät on pidettävä auki, niillä on taipumus karstoittua umpeen.

Absorptiovaimennin ei suosi mitään taajuuksia erityisesti, se ei ole resonaattori. Edellisen kuvan mukaan reikäputkivaimennin on parhaimmillaan matalilla taajuuksilla, jolloin ääniaallot ovat pitkiä. Vaimennus huononee taajuuden noustessa ja aallon lyhetessä. Hyvä vaimennus edellyttää kuitenkin, että vaimennin on suurikokoinen. Vaimennus riippuu hyvin voimakkaasti vaimentimen pituudesta ja pituuden suhteesta pakoaukon kokoon. Vaimentimen tilavuus on myös tärkeä, muttei niin tärkeä kuin pituus.

Absorptiovaimennin sopii luonnostaan kaksitahtisille, sillä niissä on joka tapauksessa oltava peräpilli ja vaimennin voi hyvin hoitaa sekä peräpillin että vaimentimen tehtävä. Absorptiovaimenninta voi pidentää ilman kovin suurta vaikutusta moottorin ominaisuuksiin. Jo 25% lisäys pituuteen voi pudottaa merkittävästä äänitasoa.